Sağlık

Hamilelikte nasıl beslenmeli? Hamilelikte nasıl beslenmeli? Hamilelikte nasıl beslenmeli ve nelere dikkat edilmeli? Hamilelikte nasıl yemelisiniz?

Hamilelikte nasıl beslenmeli ve nelere dikkat edilmeli? Bebeğin tek besin kaynağı annenin tükettiği besinler olup, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarının alınması gerekmektedir. Hamilelikte sağlıklı beslenmek için özel bir beslenme planına gerek yoktur. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta düzenli beslenmek ve mümkün olduğunca doğal ürünler tüketmektir. Peki hamilelikte nasıl beslenmelisiniz? Hamilelikte nasıl beslenmeli? Hamilelikte nasıl beslenmeli ve nelere dikkat edilmeli? Hamilelikte nasıl yemelisiniz? İşte detaylar haberimizde…

HAMİLELİKTE NASIL BESLENMELİ?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kas Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Emine Dilşad Herkiloğlu, ‘hamilelikte sağlıklı beslenme’ konusunu anlattı.

D vitamini

D vitamini yağda çözünen vitaminler arasındadır. Özellikle üreme hormonlarının sentezinde ve kemik sağlığında büyük rol oynar. Bebeklerin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkileri vardır. Bu nedenle gebelik öncesinden başlayarak eksikliğin desteklenmesi gerekmektedir. Her ne kadar beslenme ve destek yoluyla D vitamini eksikliği giderilmeye çalışılsa da tamamen ortadan kalkmayabilir. Sadece hamilelik öncesi ve sırasında değil, sonrasında ve yaşamın her döneminde D vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. D vitamini patates, yumurta, balık (ton balığı, uskumru, somon), istiridye, mantar ve süt ürünlerinde bulunur.

Omega3

Omega 3 vücutta üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken bir besindir. Omega-3 hamilelikten önce kullanıldığında annenin ve bebeğin bağışıklığının güçlendirilmesine yardımcı olur ve bebeğin organlarının oluşumunu ve gelişimini destekler. Bu dönemde vücudun ihtiyacı omega-3 açısından zengin besinler tüketilerek veya takviye alınarak karşılanmalıdır. Somon, uskumru, sardalya, keten tohumu, chia tohumu, ceviz, semizotu, soya fasulyesi ve avokado gibi yağlı soğuk su balıklarında bulunur.

Küme B Vitaminleri

B kümesi vitaminleri yumurtlama sürecini kolaylaştıran elementlerdir. Özellikle B6 vitamini, hamileliğin sürdürülmesinde temel sorun olan, düşük ve erken doğumların önlenmesi için sıklıkla reçete edilen progesteron hormonunun kandaki doğal düzeyinin artmasına yardımcı olur. Muz, yer fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, yeşil sebzeler, baklagiller (nohut, mercimek, fasulye), hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, yumurta, peynir, süt, yoğurt), deniz ürünleri (ahtapot, somon, ton balığı) ve fındıklarda bulunur. . .

Çinko

Çinkonun hem sperm hareketliliğini hem de sperm kalitesini arttırmada önemli bir etkisi vardır. Çinko kadınlar için de değerli bir mineraldir. Hamile kalmak çoğu kadın için büyük bir sorun değildir ancak beslenme tavsiyeleri ve önerileri hem ilk kez bebek sahibi olmaya çalışanlar hem de bir süredir bunun için deneyip tedavi görenler için faydalı olabilir. Kırmızı et, kabak çekirdeği, fındık, fasulye, süt ürünleri, tahıllar, ıstakoz, yengeç ve istiridye çinko açısından zengindir. Ancak istiridye gibi deniz ürünleri tüketilecekse bunların iyi pişirilmesi gerekir.

HAMİLELİKTE EN FAYDALANAN BESİNLER NELERDİR?

Hamilelikte en faydalı besinler şunlardır:

  • Süt, yoğurt, peynir: Kalsiyum, protein
  • Yeşil yapraklı sebzeler: C vitamini, lif, folik asit
  • Yağsız kırmızı et: protein, demir
  • Sardalya: kalsiyum, demir, protein
  • Portakal: C vitamini, lif
  • Balık: protein
  • Tam buğday ekmeği: protein, lif, folik asit

HAMİLELİKTE EN ZARARLI BESİNLER HANGİLERİ?

Hamilelikte en zararlı besinler şunlardır:

  • Genel olarak tatlılar ve şekerlemeler
  • Şekerli marmelatlar
  • likörler
  • Gazlı ve şekerli içecekler, kola, soda vb.
  • Atıştırmalıklar
  • kızartma
  • Çok fazla kahve ve/veya çay
  • aşırı yeme

haber-tatvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu